Bästa marknadsföringstipsen för företagare med mindre budget

Alla som äger ett företag vet att det är mer än viktigt att marknadsföra sitt företag för att hitta potentiella kunder och för att sälja sina tjänster och produkter. Marknadsföring kan ske på olika sätt och inom olika prisklasser. Många gånger kan det vara kostsamt att marknadsföra sitt företag och för mindre företag är det viktigt att hitta olika sätt att marknadsföra sig på utan att det kostar alldeles för mycket.

Det kan också vara så att ett företag är i uppstarts fasen och inte har så mycket pengar avsett till marknadsföring men där man ändå såklart behöver marknadsföra sig för att synas. Det som alltid är viktigt att komma ihåg när det gäller företagsannonsering är att den bör ses långsiktigt, målmedvetet, uppföljande och som en klok investering och inte som en onödig kostnad för företaget.

Varför är det viktigt med marknadsföring?

Att marknadsföra ditt företag på rätt sätt och till rätt målgrupp är väldigt viktigt för att visa att man finns. Det är också genom marknadsföring man visar vad man erbjuder i form av tjänster och produkter.

Vill man dessutom att företaget ska växa behöver man ha en fungerande och effektiv marknadsföring. Det är ofta genom marknadsföringen man hittar nya kunder samt får möjlighet att kommunicera med sina kunder. För att framstå som ett seriöst företag som tar hand om sina kunder behöver man skapa ett förtroende hos kunden som gör att de gärna återkommer för fler köp.

För att bibehålla ett gott rykte som företag är det viktigt att erbjuda en enastående kundservice i tillägg till kvalitativa och attraktiva produkter och tjänster.

Hur marknadsför man sig då med en stram budget?

Många gånger så kan man tro att all marknadsföring alltid kommer att bli en dyr affär men det behöver inte alltid vara så. Det finns många tips på hur man kan marknadsföra sitt företag utan att det behöver kosta skjortan. Här kommer några förslag på marknadsföring som kan vara både effektiv, mindre kostsam och i vissa fall helt och hållet gratis.

  • Att skapa videos är ett sätt att marknadsföra sitt företag som varken behöver vara dyrt eller svårt. Självklart kan man ta professionell hjälp med sin inspelning men man kan också göra det helt själv. Det är innehållet som är det allra viktigaste och inte själva produktionen. Idag finns det så många videos och filmklipp på sociala medier som är gjorda av vanligt folk, så vi är vana vid att produktionen inte alltid är helt på topp.
  • När man ska marknadsföra sig så är tävlingar på sociala medier en utmärkt ide. Anpassa tävlingen efter vad ni vill uppnå med den, vill ni att folk ska gilla er sida så att antalet följare ökar eller vill ni att befintliga kunder ska få information om era produkter? Fundera över er målgrupp och se över vilka inlägg på era sociala medier som har fått mest uppmärksamhet när ni utformar er tävling. Priset behöver inte heller vara storslaget för att det ska locka till deltagande då alla älskar en gratispryl.
  • Bygg upp en adresslista och marknadsför er via e-post. Det känns många gånger mer personligt än via sociala medier och när ni gör utskick till de som har lämnat sin mejladress till er har ni oftast deras intresse redan och kan bara fylla på med mer information eller erbjudanden på era produkter och tjänster.
  • Det är alltid viktigt att ha en god kontakt med sina kunder. Kunder som upplever att de blir hörda och sedda är nöjda kunder. Nöjda kunder sprider gärna informationen vidare till nya potentiella kunder. Att göra ett bra jobb genom att erbjuda en fantastisk service, produkt och/eller tjänst är alltid den bästa reklamen man kan göra för sin verksamhet.
  • Sociala medier som Facebook, Instagram och YouTube behöver inte kosta något annat än satsad tid. Att locka med ett tidsbestämt erbjudande är alltid bra och kan du på något vis göra detta med glimten i ögat eller med en stor portion humor så blir det också ofta väldigt lyckat. Här ska man också komma ihåg att många kunder är trötta på företagare som bara nyttjar sina kanaler till att marknadsföra sig. Fokusera istället på att informera kunderna och att på något vis lösa kundernas problem, tex. “så håller du ditt hår friskt och fräscht”, “De 5 bästa tipsen för en stark och smärtfri rygg”, en bra regel kan vara att informera och utbilda kunderna med 3-4 inlägg i rad innan du följer upp med ett säljande inlägg osv.
  • Att ha en hemsida är idag mer eller mindre ett måste för alla seriösa företagare. Att få sin hemsida att ranka högt i sökmotorer som tex. Google är också extremt viktigt samtidigt som det kan kosta en hel del pengar om man väljer att anlita en webbyrå, dock så kan man göra en hel del själv utan att det behöver kosta något annat än satsad tid. Sökmotor-optimering, eller kort och gott enbart SEO, är den ädla konsten om att få sin hemsida att placera sig så högt som möjligt i sökmotorernas resultatlistor. En snabb sökning på Google på “lär dig SEO” eller på “SEO tips” ger dig den start du behöver för att så småningom kunna utföra din egen sökmotoroptimering för din hemsida.

Till sist

Det finns idag mängder av fysiska kurser som kurser online inom marknadsföring till en billig kostnad och till och med även helt och hållet gratis och som kan hjälpa dig att bli riktigt duktig på att marknadsföra ditt företag. Oavsett vilken kurs eller utbildning man än väljer så är det alltid en god ide att skaffa sig djupare kunskap för att man också ska kunna uppnå den effekt som önskar.

Precis som vi redan har varit inne på sedan tidigare så bör all marknadsföring ske kontinuerligt, vara uppföljande, vara anpassad efter målgruppen och där dessa befinner sig samt så bör också marknadsföringen ses som en klok investering som får ditt företag att växa över sikt.