Kaffe är ett samlingsnamn på olika drycker som framställts av malda kaffebönor och vatten. Smaken på den färdiga kaffeprodukten kan bero på flera olika faktorer, till exempel vilken böna som har använts, hur den har rostats, vilken bryggmetod som har använts och om eller hur mycket mjölk som har tillsatts.
Alla dessa faktorer kommer diskuteras i den här artikeln.
Bönor och rostningsgrad
Det växer olika slags kaffebönor i världen, men av dessa så är det sorterna Arabica och Robusta som dominerar kaffemarknaden. Av dessa två har Arabicabönan en mildare och krämigare smak än Robustabönan – och innehåller hälften så mycket koffein. Robustabönan i sin tur har en mera jordig karaktär, men är enklare och därmed billigare att odla. Vilken böna man väljer spelar alltså en stor roll för hur kaffet smakar.
Dessutom ligger mycket av smaken i hur mycket man väljer att rosta bönan. Rostning är en relativt snabb process, det tar bara mellan åtta och femton minuter, men har en stor påverkan på hur det färdiga kaffet smakar. Det finns olika grader av rostning, från ljusrostat till extra mörkrostat där kaffet blir starkare ju mörkare man rostar bönan. Om man skulle rosta bönan för mycket så får kaffet ett bitter smak.
Olika byggmetoder
Att använda en kaffebryggare är det vanligaste sättet att tillreda sitt kaffe på, där hett vatten rinner genom finmalet kaffe. Andra vanliga metoder är att använda en kaffepress, aeropress, en espressomaskin eller att kallbrygga kaffet. Alla dessa metoder genererar oliksmakande kaffe, då de olika metoderna och temperaturerna på vattnet som utnyttjas i dessa lösgör olika aromer i kaffet. Ett kallbryggt kaffe ger till exempel ett kaffe utan beska medan en espressomaskin ger ett väldigt starkt kaffe.
Kaffe med mjök
Ursprungligen avnjöts kaffet alltid svart med i dagens läge finns en hel djungel av olika specialkaffen som alla smakar olika beroende på mängden mjölk som tillsätts i kaffet. Av de svarta kaffesorterna är espresso den starkaste, som bara är en liten kopp, starkt svart kaffe. Om man tillsätter en dubbel mängd vatten kallas kaffet istället lungo. Lägger man till ännu mera vatten kallas det americano.
En kaffe med lika mängd kaffe och varm mjölk kallas Café au Lait, vilket är franska och ordagrant betyder “kaffe med mjölk”. Lägger man till en till del skummad mjölk får man en cappuchino och genom att lägga till tre delar skummad mjölk till en espresso får man en caffe latte.
Andra smaksättningar på kaffet
I och med att olika växtbaserade alternativ till komjölk har utvecklats, går det också att lägga till dessa till kaffet. I princip går det att laga samma slags kaffen på de växtbaserade dryckerna, men med resultatet att de smakar något olika.
Att smaksätta kaffet artificiellt har också blivit något av en trend under de senaste årtiondena, genom speciella smaksättningssiraper med smaker mellan himmel och jord från vanilj till pepparmint och hallon. Vissa smaker har till och med fått näst intill ikonstatus genom spridning på sociala medier, som exempel kan kaffekedjan Starbucks “Pumpkin Spice Latte” nämnas.