Vad kan man göra på ett kafé?

Kaffesalonger har funnits i Sverige sedan 1700-talet då kaffet lanserades i landet. Till en början var de främst till för män att sitta och diskutera politik eller litteratur över en kopp kaffe men redan under 1800-talet blev de tillåtna för kvinnor och kaffet började serveras med en bakelse till. Under den här tiden var det dyrt att gå på kafé men under 1900-talet öppnades caféer av olika status, vilket också är fallet idag. 

I den här artikeln examineras hur dagens kafékultur ser ut.

Det moderna caféet 

De moderna kaféerna vi ser i Sverige idag härstammar från den amerikanska kafékulturen. Ofta serveras olika specialkaffen som caffe latte och flat white, i kombination med muffinsar eller brownien. Kaféerna erbjuder möjligheten att ta sitt kaffe med sig i en bärbar mugg, men samtidigt går det att se kafét som ett slags socialt vardagsrum, där man kan sitta och avnjuta sin kopp kaffe och bakelse. Ofta spelar kaféets inredning och stämning en stor roll och vissa kaféer blir populära ställen att umgås på eller dela med sig av på social media. 

Kaféet som arbetsplats 

I och med dagens mobila samhälle där allt flera inte har någon statisk arbetsplats, har kaféerna fått en större roll i att husera frilansare och andra som jobbar med en bärbar dator. När man tittar in genom fönstren på de flesta kaféer i dagens läge kan man se en handfull personer sitta fördjupade i sina bärbara datorer. Kaféet ses som ett attraktivt ställe att sitta och jobba på, då det inte kostar mera än en kopp kaffe att få ett arbetsbord att sitta vid under dagen. 

Fenomenet har dock också en negativ sida, då många sitter på kaféer och arbetar i timmar utan att betala för mera än en kopp kaffe eller en muffins. I värsta fall kan kaféet förlora flera potentiella kunder som inte får en sittplats då många bord ockuperas av bärbara datorer. Många kaféer har tilltagit åtgärder som att inte erbjuda Wi-Fi under vissa tider på dygnet, ha en maxlimit på hur länge en kund får sitta vid ett bord eller helt enkelt förbjuda datorer. 

Kaféet som socialt rum 

Ett kafé kan vara ett trevligt ställe att sitta och umgås med vänner på. Faktum är att de första kaféerna var just sociala rum att sitta och diskutera på. Då träffade man ofta främlingar på kaffehaken, medan det i dagens läge är naturligare att gå till kaféet med en eller flera vänner. Att sitta och prata om livet över en kopp kaffe på ett trevligt kafé har blivit en allt vanligare företeelse hos unga, som tillbringar mycket av sin tid på kaféer. 

Kaféet som flykt från verkligheten 

Om man varken till besöka ett kafé för att sitta och jobba eller diskutera med vänner, kan stället också fungera som ett sätt att fly verkligheten för en stund. Ett kafé erbjuder ett neutralt rum för att sitta och läsa, skriva titta på människor eller reflektera över saker och ting. Det finns inget rätt eller fel sätt att besöka ett kafé på och det kan till och med hända att man träffar nya vänner genom att besöka ett kafé.