En illusion av kontroll

Medan lagstiftarna firar antalet avstängda på spelpaus.se, firar de olicensierade spelbolagen tillflödet av kunder. Ny statistik från organisationen Spelfriheten visar nämligen att 9 av 10 av de som söker hjälp där har stängt av sig för spel på den reglerade marknaden, men fortsatt sitt spelande hos de oreglerade bolagen.

Hos spelbolag utan licens är antalet bonusar oändliga. Där vinner man snabbare, och förlorar snabbare – där finns ingen övervakning och ingen omsorgsplikt. Är det då vettigt att Spelinspektionen lägger 99,5 procent av sin vakna tid på att bekymra sig över bolag som ATG, undrar Hasse Lord Skarplöth.

På 80-talet utvecklade två forskare i USA teorin Broken Windows. Teorin går ut på att ett störande moment i det offentliga rummet, som ett krossat fönster som inte åtgärdas, leder till en nonchalans även för nästa krossade fönster. För att undvika fritt fall och uppnå social kontroll bör samhället reagera snabbt och bestämt, menar forskarna. Uppmaningen är därför att reparera det krossade fönstret så nära inpå krossandet som det går. Underförstått är att det finns aktörer som har ansvaret att agera.

Spelmarknaden har en rad aktörer med ansvar att agera, men frågan är om dessa alltid ägnar sig åt rätt saker. Jag funderar till exempel på om det är vettigt att lägga så vansinnigt mycket tid på konsumentskyddet för våra reglerade hästspel, medan människor spelar bort sig på en oreglerad marknad som inte ens kan stava till omsorgsplikt. Om den reglerade marknaden blir så rigorös att en spelare medvetet väljer bort den för en spelupplevelse som upplevs som mer spännande måste politiken tänka om, innan fler privatekonomier krossas.

Jag förstår att det är svårt att bli kvitt de olicensierade bolagen. Mitt bästa tips är därför att göra det så besvärligt för dem att vara och verka på den svenska marknaden som möjligt. Det ska vara krångligt för bolagen, och det ska vara krångligt att vara kund. Tryck på från alla håll. Ge Skatteverket i uppdrag att hårdgranska spelvinster (det är inte olagligt att spela på spelsidor utan svensk licens, men vinsterna ska beskattas med 30 procent). Kräv att betaltjänster som Trustly och Zimpler lägger in en fördröjning i sin betaltjänst i stället för att som nu marknadsföra vilket ”snabbt betalningssätt” de erbjuder. Ge Spelinspektionen uppdraget att lägga majoriteten av sina resurser på att jaga de olicensierade bolagen i stället. Det är ju där problemet är som störst. Kort sagt – gör så att det inte finns någon vettig anledning att välja att spela på bolag utan licens. Om kundunderlaget sviktar, och byråkratin blir för betungande, kommer de olicensierade bolagen med stor sannolikhet att välja bort den svenska marknaden.

Förslaget om en B2B-licens har diskuterats tidigare, och det är ett bra förslag. Inget spelbolag klarar sig utan en spelplattform vilken köps eller leasas från tredje part. Det är ingen långsökt tanke att den spelplattformsleverantör som vill vara partner till ett bolag med licens inte samtidigt ska kunna leverera till ett spelbolag utan licens på samma marknad.

Alla bolag, organisationer och myndigheter tampas ständigt med frågan om man lägger sin tid på rätt saker. Jag är säker på att lagstiftarna har samma huvudbry. Men kanske kan Spelfrihetens utspel bidra till en allokering av resurser åt dem som sätter konsumentskyddet högt och prioritera att få bort de olicensierade bolagen från den svenska marknaden.

För, om 9 av 10 som är avstängda från våra spel ändå behöver hjälp för sitt beroende är det inte vi som är problemet. Med befintliga lagar och regler är vi snarare en del av lösningen.

Hasse Lord Skarplöth
vd, ATG